שפת הגוף בפרזנטציה מנצחת

Essay Body

-

בעלי התפקידים שונים בחברה נדרשים מידי פעם להציג נושא בפני פורומים שונים.
היכולת להעביר מסר פרונטלי בצורה מרתקת ומעניינת היא אחת מהמיומנויות החשובות ביותר וכמעט תנאי הכרחי להצלחה בתפקידי הדרכה, ניהול בכיר, מכירות ושווק.
הבעיה היא שמנהלים רבים, למרות היותם בעלי שליטה טובה בחומר או בעלי ידע מקצועי רב - אינם יודעים איך להעביר תכנים עיוניים בצורה מושכת. במקרים לא מעטים נוצר נתק בין הדובר לקהל שומעיו ו משתררת אווירת שעמום, לעיתים עד כדי הפגנת חוסר סבלנות וכעס מצד השומעים. ("כסף בחזרה") לעומתם, יש מרצים שאינם מצטיינים בשפה עשירה, או מתוחכמת, שיודעים להרצות בדרך כריזמטית שנכנסת ללב. מהרגע הראשון הם יוצרים קליק עם הקהל, מעוררים סימפאטיה, ודואגים שלא יהיה רגע אחד משעמם. אחרי הרצאה כזו המאזינים מרגישים שהם יצאו מחוויה כיפית ומרוממת.
מרצה טוב יכול "להרים" כל נושא, מרצה גרוע יכול להרוג גם את הנושא המעניין ביותר. מי שיודע להעביר נושא במיומנות של פרפורמר כמו לוקח את מאזיניו לריקוד, מזמין אותם לחוויה משותפת, להרפתקה רגשית ואינטלקטואלית, שאחריה שני הצדדים יצאו נשכרים מחווית הלימוד.
התקשורת בין המרצה לקהל מתרחשת בשני ערוצים:
ערוץ מילולי , בו מועבר המסר בצורה מודעת באמצעות מילים, המעבירות בעיקר תכנים אינפורמטיביים ועניניים ("מה" שנאמר)
ערוץ לא מילולי, המבוסס על ביטויים לא מודעים של שפת הגוף של הדובר והמעביר תכנים רגשיים ("איך" שנאמר מה שנאמר)
כוח השפעתה של שפת הגוף גדול בהרבה (93% לעומת 7%) מזה של המילים, שכן היא משקפת את ייחסו של הדובר לעצמו, לנושא ולקהלו והיא נתפשת כאמינה יותר במקרה של חוסר התאמה בינה לבין התוכן המילולי. שפת הגוף של הדובר יכולה להכריע בין הצלחה לכישלון.
מודעות ושימוש נכון בשפת הגוף הוא מפתח לפרזנטציה אפקטיבית ומלאת חיוניות.
אתה - הוא המסר , ולכן חשוב שתדע איך להופיע, כיצד לנוע, מה לעשות עם הידיים ואיך להשתמש נכון בקולך ובגופך. שפת הגוף, בניגוד לשפת הדיבור, מבטאת את הצד הפנימי-אמוציונלי שלך ואחראית על הרושם שאתה יוצר, על התדמית שאתה משדר ועל היחסים והדינאמיקה בינך לבין קהלך.
באמצעות מודעות ותרגול של שפת הגוף, נוכל לשפר את הצגת הנושא, את הקשר עם הקהל ואת היכולת שלנו "לעבור את המסך" בצורה אפקטיבית. דוגמא פשוטה לכוחה של שפת הגוף היא, אם תנסה להגיד משפט טעון חשיבות, מבלי להשתמש בתנועות ידיים או בגוון הקול , כאשר גופך שמוט ועיניך נעוצות בקרקע.
להלן מספר המלצות שכדאי לתרגל ולאמץ בעת הפרזנטציה ההרצאה שאנו עורכים:

1.  יצירת קשר עין :
הבט בקהל שלך ודאג לכבד במבטך גם את היושבים מאחור ובצדדים. יצירת קשר עין חשובה ביותר, שכן באמצעותו אתה מתייחס אל המאזין ושומר על רמת מעורבות גבוהה מצידו. מאזינים שאינם זוכים לכך שהמרצה יכבד אותם במבטו עלולים לאבד עניין במהרה. קשר עין מאפשר לך שליטה טובה יותר בקהל ומעביר מסר של ביטחון. גם אל תיחפז בדבריך. בהיכנסך למקום קח לך את הזמן ליצור קשר עין ולמקם את עצמך. השתהות זו משרה נוכחות ומעבירה מסר של ביטחון עצמי.

2.  רצוי לא להתבצר מאחורי שולחן או פודיום היוצרים חיץ בין המרצה לקהל. הדבר משדר פורמליות וריחוק וגם מגביל את חופש התנועה שלך ואת יכולתך ליצור קשר עם קהלך. השאר את דוכן הנואמים לנאומים.

3.  אל תקפא על עומדך . תנועה במינון הנכון משדרת דינמיות וחיוניות ואילו בעמידה סטטית יש רושם של היתקעות והתקבעות. התנועה המומלצת אינה תזזיתית, או חוזרת על עצמה, כמו זו של בעל חי בכלובו, אלא תנועה משתנה שאינה בעלת דפוס קבוע, הנעשית באיטיות וברוגע.

4.  לידיים יש תפקיד חשוב בהעברת המסר . תנועות הידיים ממחישות את הנאמר, מדגישות אותו ויוצקות לתוכו משמעות. יש להימנע מתנועות ידיים רפות ונמוכות המסמלות תבוסתנות, חוסר מעורבות רגשית, או תחושת כישלון. גם אגרופים מונפים או אצבע מתנופפת אינם מומלצים - אלא אם כוונתך לאיים על שומעיך או ליצור התלהמות לוחמנית. תנועות ידיים חותכות, חדות וישרות מקנות למסר אופי פסקני ותוקפני.
תנועות של הרחקה הידיים מהמרכז החוצה, או ממרכז הגוף קדימה לעבר הקהל משדרות פתיחות ומעבירות מסר של "אני איתכם". באופן כללי, עדיפות תנועות ידיים מעגליות ופתוחות שמשדרות זרימה והרמוניה. (בכלל, נראה שמי שמתאמן בריקוד מזרחי יש כמה נקודות פתיחה טובות בתחום שפת הגוף)

5.  גם להבעות הפנים יש חלק נכבד באימפקט הרגשי ובתמיכה במסר המילולי. לדוגמא, הרמת גבות בזמן ההרצאה, יוצרת מבע חיובי ופתוח. אם תנסה להרים את הגבות למספר שניות תיווכח, שקשה מאוד להתחבר לרגשות של כעס בפוזה הזאת. (כדאי להתאמן על זה)
הבעות אקספרסיביות תורמות להבנת המסר התוכני וליצירת תחושה של מעורבות. זה לא אומר שעליך "לעשות פרצופים" אבל, גם פני האבן או הבעת הפוקר החביבה על כמה מנבחרינו יוצאי מערכת הביטחון אינם משרתים אותך בקטע של הופעה בפני קהל.
כדי ליישם את ההמלצות הללו יש צורך בתרגול והתנסות. ככל שנתרגל יותר נוכל לשפר את שפת הגוף שלנו ונעביר את המסר בצורה טובה יותר לקהל המאזינים.

מאמר זה ניכתב בשיתוף עם גבריאל רעם - מומחה לשפת הגוף ומנכ"ל המכון לתקשורת לא מילולית.

תגובות
למאמר זה התקבלו 0 תגובות למאמר זה התקבלה תגובה אחת למאמר זה לא התקבלו תגובות