"אוי הלב הלב" ומה טום פיטרס היה אומר על זה

Essay Body

-

והרי כמה נתונים סטטיסטיים שאף אחד לא ישמח להיכלל בהם. לפי הערכת ארגון הבריאות העולמי בשנת 2012 , מתו 7.4 מיליון כתוצאה ממחלות לב, גורם התמותה מספר אחד בעולם. בנוסף מתו 6.7 מיליון משבץ מוחי ועוד 1.1 מיליון כתוצאה מיתר לחץ דם- מחלות שיש להן זיקה ישירה ללחצים. 
הרוצח הסדרתי השקט הזה, מחלת הלב קטל פי 5 יותר ממחלת האיידס ופי 6 לערך יותר מאשר תאונות דרכים.
ישנם מספר גורמים שנחשבים כמעלים את הסיכוי ללקות במחלת לב בניהם: עישון, אכילה מופרזת של מזונות עתירי שומן מין החי, חוסר פעילות גופנית, היסטוריה של מחלות לב במשפחה ( דרך אגב, נשים עד גיל המעבר נוטות ללקות פחות מגברים במחלות לב) ומצבי לחץ בעבודה ובכלל.
ביפן, לשם דוגמא, מתים 10,000 איש מידי שנה מ"קארושי" ,מוות כתוצאה מעבודה מאומצת שגורמת להתקפי לב, שטף דם מוחי ועוד.
ידוע זה מכבר על הקשר ההדוק בין לחץ והשפעתו המזיקה על כלי הדם והלב. במצב הלחץ פעילה מערכת העצבים הלא רצונית , האוטונומית שגורמת להאצה של מערכות שונות בגוף ולהפרשת הורמונים מסוימים. (שמות ההורמונים נשמעים כמו קללה ביוונית עתיקה - אפינפרין ונוראפינפרין).
הורמונים אלה אחראים לתופעות מוכרות, ידועות ומאד לא סימפטיות שקורות בזמן מצב הלחץ: קצב התכווצות הלב גובר, לחץ הדם עולה, קצב הנשימה מואץ, תחושה של יובש בפה, השרירים מתכווצים ולעיתים עד כדי רעד.
הבעיה היא שכאשר נתונים ללחץ מתמשך המנגנונים הפיסיולוגיים שאחראים להחזיר את הגוף למצב רפוי ומאוזן נפגעים. אנו כאילו שרויים במצב לחץ תמידי, גם כאשר אין טריגר מוחשי שמאיים עלינו, המתח מלווה אותנו לכל אשר נלך.
מה שקורה במצב כזה הוא שלאט, לאט, עם השנים, שוקעים בכלי הדם חומרים שומניים שגורמים לטרשת עורקים. העורקים הרגישים ביותר לשקיעת השומנים הללו הם, למזלנו הרע, דווקא העורקים שמזינים את הלב "העורקים הכליליים", שהיצרות שלהם גורמת למצב של אי אספקה של דם ללב, מה שגורם ל"התקף לב", או בשפה המקצועית לאוטם שריר הלב . הלב שהיה מסוגל לספק דם לכל הגוף לא מסוגל לספק דם לעצמו.
כאשר אנו עוסקים בעבודה שיש בה מצבי לחץ כרוניים, ויש לא מעט עיסוקים כאלה בהם אנו חשופים ללחץ גבוה, אנו חשופים יותר להשפעות מזיקות מהסוג הזה על הלב וכלי הדם.
שעות העבודה רבות, אחריות כבדה, דרישות גבוהות מצד ממונים ולקוחות ותחושה מתמדת של חוסר בטחון בעבודה יוצרים מתח שעלול לגרום ללחץ דם גבוה שמגביר את הסיכון ללקות במחלת לב.
נמצא קשר בין חשיפה למצבי לחץ ומאפייני אישיות מסוימים לנטייה ללקות במחלת לב. צמד קרדיולוגים פרידמן ורוזנמן גילו שטיפוס אישיות מסוג TYPE A BEHAVIOR) A) נוטה ללקות יותר במחלות לב. נמצא שרוב החולים במחלות לב וכלי דם הם אנשים מסוג A.
תיאורו של טיפוס אישיות מסוג A מזכיר את הטיפוס הישראלי הממוצע, שמאופיין בדחף להישג, תחרותיות , חוסר סבלנות, עוינות , רגזנות, מרץ מופרז והשקעת מאמצים רבים להתקדם ולהצליח בקריירה. לטיפוס A יש תחושה מתמדת של דחיפות בזמן- האכילה הדיבור וההליכה מהירים מתוך תחושה שיש למהר ולהספיק.
פרידמן ורוזנמן המליצו טיפול הכולל שינוי הרגלי חיים ותזונה והצביעו על הצורך הדחוף להרפות , להאט ולא לקחת ללב, שאם לא כן התוצאה יכולה להיות לא נעימה במיוחד-מוות בגיל צעיר יחסית.
אז מה לעשות?
להתעמל ולאכול נכון
להירגע
וגם לנסות להאזין לידידי הטוב טום פיטרס מבכירי היועצים לניהול בעולם שכותב על הדרך שלו להתמודד ולעשות "ניקוי ראש" מידי פעם.
"אני חותר בסירה. מראה המים זגוגי. החרטום מפלח את פני המים. אני מפריע לכמה קורמורנים שמנסים לצלול עכשיו. אני דרוך. אני מחובר. אני אנושי. אני לא בעמק הסיליקון, תקוע בפקק תנועה , בין מיליונרים בני 28. יש לי, הייתם מאמינים- מחשבות."
הלוואי עלי.

תגובות
למאמר זה התקבלו 0 תגובות למאמר זה התקבלה תגובה אחת למאמר זה לא התקבלו תגובות