משבר קריירה כמנוף לצמיחה והתחדשות

Essay Body

-
מה משותף בין איש קטן עם שפם, זמר מפורסם ונסיך היי-טק? זה נשמע כמו פתיח לבדיחה, אבל מסתבר שמדובר בסיפור מהחיים.
התשובה היא ששלושתם חוו תקופת משבר קריירה בשלב מסוים בחייהם, שלושתם ידעו להיחלץ ממנו ולהפוך לשם דבר בתחומם. בעצם, שלושתם ידעו להפוך לימון ללימונה.
הראשון, עם השפם, נצפה בזמנו מחכה, מידי בוקר, לאוטובוס עם תיק אפרפר מתחת לבית השחי, לקראת מלאכת יומו הפקידותית האפורה, הפך ברבות הימים לראש ממשלה חובב סטטוס קוו. השני, אותו זמר מתוסכל היה על סף דיכאון, בשל אי הצלחתו לפרוץ לתודעת הקהל, התחיל בשלב כל שהוא בקריירה שלו, למלא אצטדיונים והוא נישא עד היום על גלי ההצלחה. השלישי, בחור צעיר, בעל מראה אינטלקטואלי ומהורהר, מגודל שיער וחמוש במשקפי ג'ון לנון לא הצליח בעת גיוסו לצבא להתקבל לממר"ם, אבל הצליח כעבור מספר שנים פיתח את הדבר הבא באינטרנט. היום הוא יושב על כמה מיליוני דולרים נאים, בדירת גג מעוצבת ועוסק היום בתחומים הכי אזוטריים בתחום התוכנה.

המשבר בשוק ההיי-טק והשלכותיו על הקריירה
אין ספק, יש בימים אלה ריח של משבר בחלל האוויר, בכלכלה הישראלית בכלל ובתחום ההיי-טק בפרט. פתאום, יש אנשי היי-טק שקמים בבוקר ומחפשים עבודה, סטרט-אפים קורסים בזה אחר זה , חברות טכנולוגיה גדולות ומבוססות מצמצמות בכוח אדם, וההיי-טק שאף פעם לא התיימר להבטיח עבודה לכל החיים בסגנון חברות ההסתדרות , לא מבטיח היום ולו גם ביטחון תעסוקתי מינימלי.
אם אנו ונמצאים בחברה במשבר, או מרגישים מאוימים (ומי לא מרגיש, בסתר ליבו מאוים בימים אלו?) , יתכן מאוד שתוך זמן קצר נעלה על עגלה אחרת בטוחה ויציבה יותר. השוק עדיין נזקק לאנשי היי-טק, במיוחד אם הם בוגרי האוניברסיטאות הגדולות והמוכרות, והסיכוי להשתלב שוב בעבודה מתאימה ובתנאים טובים סביר מאוד.
אבל, אם זה לא קורה במהרה, חוסר היציבות בחברה נימשך, או שאנו לא מצליחים למצוא את המשרה המתאימה אחרי שצומצמנו, יש סיכוי שניכנס למה שקוראים משבר קריירה איתו אנו צריכים להתמודד.
למרות תחושה רווחת ש"לי זה לא יקרה", למעשה זה יכול לקרות לכל אחד מאתנו. לא משנה באיזה חברה אנו נמצאים, עד כמה היא יציבה ומבוססת כיום, עד כמה התפקיד שלנו נידרש, ובאיזה עמדת כוח אנו. כשזה מגיע אלינו אנו תמיד לא מוכנים. כן קראנו על כך בעיתון, שמענו מחברים , אבל אצלנו , מה פתאום?
הריטואל הוא די קבוע. הנהלת החברה מכנסת לעת ערב את העובדים ומספרת שלמרות המוצר המבטיח , הצוות המעולה והמאמצים שהושקעו, החברה נקלעה למשבר, אין די מזומנים בקופה, המשקיע כבר לא משקיע ואנו נאלצים (מחק את המיותר) לקצץ/לפטר/ליעל /לסגור את החברה.

משבר קריירה כמנוף לשלב הקריירה הבא
הקריירה מתהווה במסגרת תפקיד מסוים, ומתגבשת לאחר תקופת ניסיון, בדיקה והסתגלות. עם כניסה למסלול מוגדר ואימוץ דפוסי עבודה מסודרים ומגובשים, אנו עוברים לתקופה יציבה שיכולה להימשך פרק זמן קצר יחסית של שנה-שנתיים ועד למשך רב מאוד (פרישה לגמלאות).
כיום ברור לנו, שתקופת היציבות בעבודה הולכת ומתקצרת, מה שאומר שחשיפה למשבר נעשית ריאלית בעיקר בשוק ההיי-טק , שמאופיין בדינמיות ואי היציבות. מצב דינמי זה רק ילך ויחריף, בגלל מגמות שונות בכלכלת השוק החופשי שהולכת ומתעצמת. הפרטה, תחרות גואה, שינויים טכנולוגיים מהירים אינם הולכים יד ביד עם יציבות תעסוקתית.
עם כל ה"רצון הטוב" של הארגונים להיטיב עם העובדים, הן בסופו של דבר יחשפו את אגרוף הברזל מתחת לכפפות המשי, בעת הצורך, כדי להתייעל ולהיות תחרותיים, גם על חשבון תחושה של חוסר יציבות שמקשה על העובדים ( ראה מקרה: נייס, אינטל, מוטורולה, HP וזו רק רשימה חלקית). מכאן, שבכל תקופת יציבות, מסתתר גרעין של משבר שעלול לפרוץ מתי שהוא.
כפי שניתן לראות במודל הקריירה שלהלן דווקא המשבר הוא תנאי מהותי, מקדמי ואפילו הכרחי להתפתחות קריירה. משבר מצריך הערכות מוקדמת, תכנון, מודעות ועירנות רבה לקריירה האישית ויכול לשמש מנוף וכנקודת פתיחה טובה לשלב הבא בקריירה.

ניתן לראות בדגם התפתחות קריירה זה שהמגמה הכללית, היא בסימן עלייה, אך כל מספר שנים קורה משבר, תתכן ירידה מסוימת לצורך עליה לקראת השלב הבא.
מכל מקום, חשוב לראות בתקופה משברית, כמנוף לשינוי וצמיחה לקראת תקופה טובה יותר. יש יותר מגרעין של אמת באימרתו של ניטשה שמבטאת את החשיבות והכרח שיש במשבר, ש"מה שלא מחסל אותי מחסן אותי". זאת ההזדמנות להגיע להכרה עצמית טובה יותר, להיות מודעים ליתרונותנו וחסרונותנו, להציב יעדי קריירה ריאליים, לפתח כלים הולמים יותר לפיתוח קריירה אישית ולצאת מחוזקים מהמשבר יותר ממה שנכנסנו.
תגובות
למאמר זה התקבלו 0 תגובות למאמר זה התקבלה תגובה אחת למאמר זה לא התקבלו תגובות