שופט עליון, מדונה ואיש היי-טק נפגשים בשיעור יוגה

Essay Body

-
"שופטי בית המשפט העליון בארה"ב מתרגלים מידי שבוע יוגה בחדר ההתעמלות שליד בית המשפט" כך מסר שבועון הטיים בכתבת שער המשתרעת על גבי 9 עמודים שם מתוארים קוים לדמותה של שיטה מזרחית קדומה זו.
מסתר שהיוגה שבתה את ליבם וגופם של רבים וטובים בארה"ב והפכה שם לטרנד של ממש. כוכבי קולנוע ,מוסיקה וספורט מפורסמים כמו מדונה, סטינג, וקרים עבדול ג'בר הזכור לטוב, עושים יוגה יחד עם עוד 15 מיליון אמריקאים שמתאמנים במסגרות שונות.
נכון, בסרט הזה הרי כבר היינו, כולנו בטח זוכרים, כולל כותב שורות אלה, את הפריחה בשנות השישים (זה הרי היה לא מזמן , רק לפני איזה 40 שנה) של תורות מזרחיות כמו יוגה ומדיטציה, שיובאו על ידי גורואים מהודו לדור ההיפים ששתה בצימאון את דבריהם. אלא שהפעם היוגה חוזרת אלינו, לדור היאפים בתחילת המילניום הזה בעטיפת כרומו ובגרסה רכה שמותאמת למערב.
בניגוד לרושם שנוצר אולי בציבור, יוגה אינה סידרת תנוחות אקרובטיות של משוגעים לדבר, אלא שיטה סדורה הכוללת פילוסופיה, פרקטיקה מעשית ואורח חיים .התנוחות מתבצעות בשילוב של מודעות לנשימה ובכך מאפשרות כניסה למצב של הרפיה עמוקה. שיטה זו יכולה להציע תרפיה פסיכו-פיזיולוגי שהיא טבעית והרמונית לגוף.
היוגה כפי שהיא מתורגלת היום בארה"ב אינה בדיוק דומה ליוגה המקורית. האמריקאים כדרכם מוסיפי צבע וגיוון לשיעורי היוגה האיטיים בדרך כלל, ויש שם מורים שמלווים את השיעור במוזיקה קצבית וטמפרמנטית , עובדים על תרגילי כוח יוגים בקצב הדנס.
מה כל כך מיוחד ביוגה , מה הופך את מה שנראה כתרגילי אקרובטיקה מוזרים שהגיעו אלינו מהארץ ענייה ונחשלת כמו הודו למצרך כה מבוקש במערב.
המצדדים בשיטה טוענים, שיוגה יכולה בין היתר לסייע להפחית משקל, להפסיק עישון, למנוע פחד טיסה ונדודי שינה בשל השפעותיה בהפעלת מנגנוני רגיעה.
היא מעניקה חוסן אישי, איזון ושקט נפשי, מגבירה שליטה עצמית ומפחיתה את ההשפעות הטורדניות של הסביבה החיצונית.
בנוסף, היא מפחיתה את העוררות המוחית הקורטיקלית (של קליפת המוח) וכן את מערכת העצבים האוטונומית הלא רצונית, ובכך מסייעת בהתמודדות עם מגוון גירויים שניחתים עלינו בחיים המודרניים ולכן מסייעת להפחית רמות החרדה, משפרת התנהגות פסיכולוגית בין אישית, ללא גורמים חיצוניים טיפוליים ( סיוע טיפולי או תרופות).

יחד עם זאת, אין במערב מחקרים מדעיים רבים שבודקים את השפעות השיטה. בין יתר הסיבות, שנמנו לגבי מיעוט המחקרים היא , שהדבר לא עולה בקנה אחד עם האינטרסים של חברות תרופות שמעונינות בסופו של מחקר לשווק תרופות או פטנטים שהם פרי המחקר הרפואי שמימנו.
הפטנט הזה הומצא כבר לפני 3000 שנה, אין עליו זכויות יוצרים ולא נדרש הרבה כדי לבצע אותו. כל מה שנותר לתלמיד הוא להקדיש לכך מעט זמן, ללבוש בגדים רפויים, להשיג מקום שקט ונוח, ומורה טוב.
במחקרים מבוקרים, מדעיים ומועטים יחסית שנעשו במערב נמצא שיוגה משפיעה לטובה על מצב מערכת כלי הדם והלב. נמצא שהיוגה משפרת את זרימת הדם ומפחיתה כולסטרול. זה לא דבר של מה בכך אם ניקח בחשבון שבעיות לב וכלי דם הם גורם המוות מספר אחד בעולם המערבי.
מי שיחליט שהוא הולך לנסות לתרגל יוגה מומלץ לקחת את הנושא בפרופורציה, לא אמורים להפוך בעקבות האימון לבלרינות דקות גו וגמישות. יש לעבוד לפי קצב אישי, לא לנסות להתחרות עם מתאמנים אחרים, אלא לעבוד באופן הרמוני תוך כדי הקשבה ומודעות לצורכי הגוף מבלי להילחם בו.
השפעה הבריאותית של היוגה היא בעיקר מניעתית, תרגול קבוע שלה יכול לשפר את הבריאות וזוהי הדרך הנכונה ביותר לשמור על בריאות נאותה לפני שהעניינים מתחילים להסתבך ואז תהליך הריפוי קשה, ארוך ויקר.
מכל מקום, ההרגשה לאחר תרגול יוגה טובה ונעימה. התחושה היא שנטענים באנרגיה והראש נעשה צלול יותר. בדרך כלל אנשים יוצאים משיעור כזה מחייכים, נינוחים וזה עושה להם טוב ואולי, זה העיקר.
הכנר הנודע, יהודי מנוחין, שהקפיד להתאמן ביוגה מידי יום, טען פעם, שכפי שהוא מכוון את הכינור, בו כה הפליא לנגן, מידי פעם, הוא מקפיד לכוון את הכלי הבסיסי ביתר שלו את גופו-נפשו.
לדעתי, לא מעט חברות אשר מעונינות להפוך את העובדים שלהם "מכוונים" רגועים ונינוחים יותר ולכן גם יעילים ופרודוקטיביים יותר יכולים להרשות לעצמן שיעור יוגה לעובדים מתי שהוא במהלך היום.
מה יש אם בית המשפט העליון בארה"ב מצא לנכון לעשות זאת , למה לא לאמץ טכניקה זו גם כאן.
 
תגובות
למאמר זה התקבלו 0 תגובות למאמר זה התקבלה תגובה אחת למאמר זה לא התקבלו תגובות